Isı Pompası Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Son yıllarda adını konut ısıtmasında sıkça duyduğumuz ve ülkemizde de gittikçe yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemi olan ısı pompası nedir? Daha aşina olduğumuz klima, chiller ve evlerimizde kullandığımız buzdolapları da aslında birer ısı pompasıdır. Isı pompası kavramı, Carnot Çevrimi ’nin ters çalıştırılması ile ısının çevreden çekilip yüksek sıcaklık bölgesine transfer edilebileceği fikri ile ortaya çıkmıştır. Sistemin temel çalışma prensibi kış aylarında düşük sıcaklık kaynağı olarak kullanılan dış havadan, topraktan veya bir su kaynağından (nehir, göl, vb.) alınan ısının ısıtılması hedeflenen mahallere ve yaz aylarında ise soğutulması hedeflenen mahallerden alınan ısının yüksek sıcaklık kuyusu olarak kullanılan dış havaya, toprağa veya su kaynağına transfer edilmesidir. Sistemde genel olarak tüm soğutma çevrimlerinde yer alan kompresör, evaparatör, kondenser, genleşme vanası ve sistemde dolaşan bir soğutucu akışkan gibi temel elemanlar kullanılmaktadır.
Termodinamiğin II. Yasası, ısının düşük sıcaklık seviyesinden yüksek sıcaklık seviyesine aktarılması için dışarıdan sisteme verilmesi gereken bir enerjinin olması zorunluluğunu ortaya koyar. Isı pompalarında bu enerji mekanik, elektrik veya termal olarak karşılanmaktadır.
Isı Pompası modellerimiz için tıklayın
Isı Pompaları genel olarak villa, ev, otel, işyerlerinin ısıtılması ve soğutulması için kullanmaktadır. Bu sistem aynı zamanda havuz ısıtması ve sıcak su ihtiyacınızı da karşılayabilmektedir. Fosil yakıtlardan tamamıyla bağımsız olarak çalışan ısı pompaları, herhangi bir emisyon açığa çıkarmadan çalışır.
Bu sayede kombi ve klima yerine tek bir cihazla tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu sistem doğa dostu olmasının yanı sıra %78’e varan tasarruf sağlamaktadır.
Isı Pompası Sisteminin Avantajları
Tek bir cihaz ile hem ısıtma hem soğutma hem de kullanım sıcak suyu elde edilmesi ve kullanım maliyeti en önemli avantajlarıdır.
Aynı zamanda ideal konfor ve temiz çevre sağlar. Toprak kaynaklı ısı pompamızda % 83 oranındaki enerjiyi doğadan sağlamaktayız. Bunların dışında;
- Temizlik – Çevre kirliliği yaratmaz.
- Yüksek verim –Düşük işletme maliyeti
- Üstün konfor kalitesi – Isıtmada süreklilik
- Düşük enerji harcaması
- Daha küçük ünite kullanım imkânı
- Basit sistem
- Düşük bakım ihtiyacı
- Daha iyi bağımsız konfor
- Daha hızlı geri ödeme (enerji + ömür + bakım)
- Daha çok kullanılabilir alan imkânı
- Daha az servis ihtiyacı
- Görüntü problemi olacak bir dış ünite yok
- Bağımsız zon kontrol imkânı
- Bağımsız elektrik harcama ölçüm imkânı
- Her zon isteğe göre her an ısıtılabilir ya da soğutulabilir